diumenge, 13 de novembre del 2011

La increïble història de la patata per ADA PARELLADA

La història de com es va popularitzar la patata és més fantasiosa que el més inversemblant conte infatil. 
Avui en dia és un dels conreus més estesos del planeta i ha creat més riquesa que tots els tresors arrencats als inques, però quan va arribar a Europa, va patir un rebuig absolut. Res no podia portar de bo un tubercle escarransit que creixia sota terra. Va haver de vèncer una corrua de calúmnies abans no va ser acceptada per la població: es deia que causava lepra, tuberculosi i raquitisme.
Durant la guerra franco-prusiana, el 1744, el farmacèutic francès Antoni August Parmentier, pres al camp de concentració, es va alimentar exclusivament de patates. Quan va recobrar la llibertat i va tornar a França va proposar al rei Lluís XVI canviar el conreu de gra per patates, per pal·liar la fam al país.
El monarca va cedir uns terrenys a Parmentier i va donar suport al projecte. La reina Maria Antonieta ornava els seus cabells amb flors de patata en les recepcions oficials, en senyal d'adhesió a la proposta del farmacèutic. Lluís XVI va oferir un banquet a alts dignataris internacionals en què tots els plats estaven elaborats amb el tubercle.
Tot i això, el poble les rebutjava. Parmentier va tenir una gran idea: va demanar a la guàrdia reial que custodiés el camp de patates, nit i dia, però que, de tant en tant, es despistessin de tal manera que hi hagués prou temps per robar-les. I exactament així va anar, el poble va considerar que allò que es vigilivaba per guàrdies uniformats havia de ser tan valuós que era susceptible de ser robat... cuinat i menjat. Parmentier i Lluís XVI, van aconseguir, mitjançant aquesta rocambolesca estratègia, que la població considerés la patata com un producte de luxe per a les taules dels més humils.
D'aquesta història se n'aprenen dues coses. D'una banda, que mai no titlleu d'estrambòtics els plats que els vostres fills us proposin. De l'altra , que no menyspreeu cap patata, per aterrar al plat de les llars va haver de fer un llarg viatge: venir d'Amèrica, ornar caps de reines, atipar governants i ser, finalment robada amb permís del rei.
Que costen de coure?Ben netes i sense pelar, emboliqueu-les en plàstic film i coeu-les al microones durant cinc minuts a potència màxima.
Ada Parellada  és cuinera.

Diari Ara
Aracriatures  Dissabte, 12 de Novembre del 2011 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada