dilluns, 23 de novembre del 2009

Sopes per gaudir i cuidar-se.

Les sopes són unes de les preparacions més tradicionals, saludables i suculentes de la nostra cuina. Els seus sabors van lligats als nostres records d’infància. Davant un bon plat de sopa podem tancar els ulls i evocar les cuines de les nostres àvies, amb olles fumejants que desprenien bons aromes. Volem homenatjar a les sopes, tan antigues i tan actuals. I en especial , a les que s’ el.laboren amb verdures.

Un plat de cullera cada dia.
Un bon plat de sopa de verdures ens aporta de forma agradable i reconfortant gran part de la quantitat de verdura que es recomana prendre cada dia per obtenir les vitamines, minerals i fibra que necessita el nostre organisme. Sempre s’ha dit que per alimentar-se bé hi ha que menjar un plat “de cullera “ cada dia. Alguns estudis realitzats revelen que el grans consumidors de sopa (4-5 dies a la setmana) tendeixen a seguir una dieta més equilibrada i presenten un millor estat nutricional i de salut general. La sopa facilita la digestió , hidrata, omple sense moltes calories, aporta fibra , vitamines... Tot son beneficis.

Consells per preparar bones sopes
Hi ha mil formes de preparar sopes de verdures i infinites combinacions: amb peix, marisc, ous, au, carn, pasta, arròs o llegums, que aportaran també nutrients essencials : proteïnes, hidrats de carbono ...
Les sopes de verdures generalment no són gens complicades de preparar. L’important es seguir alguns principis i consells bàsics:

- Utilitzar verdures fresques.

- Utilitzar varietat de verdures. Per donar més valor nutricional a les teves sopes es important combinar diversos tipus de vegetals: pastanaga, nap, patata, ceba, porro, api, fonoll, col, all, carbassa, tomàquet, xirivia, mongetes, espinacs,...

- Un bon brou de base. Pots partir d’ un brou de pollastre o de carn. Llavors peles, rentes i talles les verdures en “juliana”. La pots “rehogar” una mica primer i desprès les incorpores al brou. Millor que no bullin en excés perquè les verdures conservin millor les seves propietats.

- Herbes per aromatitzar. Altra bona idea es usar herbes (les fresques son ideals però les seques també valen) per donar un plus d’aroma i gust a la sopa: julivert, alfàbrega, farigola, llorer, orenga... Com a molt posar dos tipus per no saturar de gustos.

- Oli d’oliva verge. Per salut i per gust es ideal l’oli d’oliva verge extra (amb una mica basta)a l’olla quan comença la cocció.

- El teu toc personal. Unes gambetes pelades, uns trossets de pernil, un ou dur picat, una mica d’arròs o un polsim de formatge parmesà... son petits trucs que t’ajudaran a gaudir encara més de les sopes.


E. Lake Smallcountry

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada